Compoziţia chimică a cărnii

Articol scris miercuri, 28 octombrie 2009, de catre Catalin Mazilu

Elemente chimice existente în carne

Caracteristici

APĂ

  • Este aproximativ invers proporţională cu conţinutul de grăsime
  • Conţinutul ei variază după vârstă, stare de îngrăşare
  • In apă se dizolvă componentele chimice din carne

SUBSTANŢE PROTEICE

  • De calitate superioara
  • Au valoare biologica mare
  • Conţin aminoacizi esenţiali

LIPIDE

  • Influenţează valoarea nutritivă
  • In proporţii diferite, în carne

SUBSTANTE EXTRACTIVE

  • Se împart în două grupe: azotate şi neazotate – dau gust plăcut

VITAMINE

  • Hrana animalului influenţează conţinutul de vitamine din carne
  • sunt prezente vitaminele:

–       B (B1, B2, B6, B12)

–       A, C, E, PP – în cantităţi mai mici

SUBSTANTE MINERALE

  • Proporţia lor în carne 0,7 – 1,2%
  • Exemple: K, P, S, Na, Mg
  • Cantităţi mai mici de Ca
Acest articol a fost publicat în bovine și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.