Vacile culturiste exista!

Articol scris joi, 1 martie 2012, de catre Marian Barbieru

Vacile din rasa Belgian Blue sufera de o anomalie genetica ce face ca musculatura acestor animale sa fie dubla.

Vacile culturiste exista! (Poze)

Am auzit cu totii expresia peiorativa “s-a facut cat o vaca!”, insa nu suntem siguri ca aceste vorbe au aparut dupa o vizita la una din fermele belgiene unde cresc aceste exemplare – bovinele din rasa Belgian Blue.

Daca insa a fost asa, atunci expresia chiar are “greutate”, pentru ca exemplarele acestei rase sunt incredibile.

Belgian Blue

Aparuta in Belgia, aceasta specie este crescuta si in Brazilia, America sau Noua Zeelanda

Musculatura lor este impresionanta, fapt cauzat de o mutatie genetica. Mai exact, in ADN-ul acestor vaci exista o gena speciala care suprima miostatina, o proteina care contracareaza cresterea necontrolata a musculaturii. Mai pe intelesul nostru, aceste vaci muschii atat de dezvoltati incat ai putea crede ca merg la sala de forta!

Aceasta mutatie genetica exista doar la rasa Belgian Blue, care este foarte apreciata pentru faptul ca toata carnea acestor vaci nu are aproape deloc grasimi. Rasa amintita a aparut in secolul 19 in Belgia din incrucisarea unei rase locale cu rasa Shothorn, din Marea Britanie, si cu rasa Charolais.

Desi impresioneaza la targuri sau la concursuri, aceasta rasa a atras si unele critici, unele guverne, precum cel al Danemarcei ajungand sa interzica reproducerea acesteia pe teritoriul sau.

Din fericire, cei care cresc exemplare din rasa Belgian Blue nu au de ce sa se teama de ele, pentru simplul motiv ca aceste vaci sunt extrem de blande, avand un temperament de-a dreptul… blajin.

Apropo, ti-am facut pofta de o friptura de vacuta?

Acest articol a fost publicat în blog. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Vacile culturiste exista!

  1. Liliana Serediuc spune:

    LA FELUL CUM ARATA EXEMPLARUL, NU PREA!
    TOTUSI CARNEA DE VITEL MI SE PARE CEA MAI GUSTOASA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>