Rasa de vaci Santa Gertrude

Articol scris luni, 25 iunie 2012, de catre Luiza Cozmaniuc

 

 Este o rasă tipic americană, formată din Zebu Brahman şi rasa Shorthon. La mijlocul secolului al XIX lea se creşteau diferite rase de taurine, care aveau însă performanţe scăzute datorită păşunilor sărăcăcioase. În 1910, a fost împerecheată rasa Shorthorn cu diferite rase Zebu (Krishna, Nelore) urmărind creşterea producţiei de carne. În 1940 e recunoscută ca rasă de sine stătătoare: 3/8 Zebu, 5/8 Shorthorn.

Însuşirile morfologice ale Rasei Santa Gertrude

–   dezvoltarea corporală mare, eumetrică, spre hipermetrică, mai mare de 130 cm şi greutatea 600-650 kg

–   conformaţia specifică raselor de carne

–   particularităţi de exterior: urechi mari, atârnate, depozit de grăsime la grebăn, piele cu pliuri, culoare roşu-vişiniu (oglinda botului de culoare închisă)

Însuşiri productive

–   aptitudini bune ptr. producţie de carne, cu SMZ de 1.000-1.200 g, la 15-18 luni ating 500 kg, cu 60% randamentul la tăiere

–   se creşte intensiv şi extensiv în Texas

–   calitatea cărnii e superioară celorlalte rase de carne englezeşti, grăsimea se depozitează în interiorul carcasei

–   a moştenit rezistenţa de la Zebu

Răspândire: pe continentul America, şi Australia. În România a fost importată în 1960 ptr. metişi de carne, care erau sensibili la frig. Nu se mai găsesc.

 

Acest articol a fost publicat în blog, bovine. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.