Vaci Highland

Articol scris marți, 11 septembrie 2012, de catre Luiza Cozmaniuc

Breton lung al unui vitel Highland

Cunoscute drept vaci paroase (termenul scotian colocvial este ‘hairy coo’) datorita ‘vesmantului’ lung si dezordonat, avand adesea breton lung ce le acopera ochii, vacile Highland reprezinta cireasa de pe tort a oricarei excursii in Scotia.

Odinioara, culoarea predominanta era negrul, dar astazi vacile paroase inchise la culoare sunt o raritate, locul lor fiind luat de cele maronii si bej. Iar viteii… pai gradul de dragalasenie la ei depaseste orice standard!

Turistii sunt atrasi de aceste vaci ca un magnet. Luati-l pe Hamish, de exemplu. Hamish este un taur paros si foarte prietenos din Kilmahog, in Callander. El este cu siguranta cel mai mai fotografiat specimen al acestei rase pentru ca e cunoscut pentru caracterul sau prietenos dar si pentru ca aici opresc majoritatea autobuzelor cu turisti in drum spre Highlands.

Un lucru de retinut, insa, e ca in zone neingradite nu este recomandat sa va apropiati prea mult de aceste vaci paroase. Cu toate ca nu se streseaza usor, atat taurii cat si vacile au coarne lungi care pot fi deosebit de periculoase. Pastrati o distanta suficient de mare si folositi zoom-ul aparatului foto pentru poze.

Daca nu aveti sansa sa le vedeti in pasunile de la marginea drumului, s-ar putea sa aveti (ne)sansa sa le vedeti pe drumurile inguste din munti si insule (care constituie majoritatea drumurilor din zonele rurale), creand blocaje in trafic. Absolut scotian!

O zona unde aproape garantat veti avea ocazia sa vedeti vaci paroase este in apropiere de satele Plockton si Duirinish din regiunea Lochalsh, coasta de vest a Scotiei.

Articol preluat din http://www.scotia.ro/animale.html

 
Acest articol a fost publicat în blog, bovine. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.