Montbeliard – o rasa de vaci cu mare viitor in Romania

Articol scris vineri, 12 octombrie 2012, de catre Luiza Cozmaniuc

Montbeliard este o rasa originara din Franta si face parte din grupa raselor mixte de tip lapte – carne.

 

 

In 2003, la un efectiv controlat de 370 000 vaci, s-a asigurat o productie medie de 7 4441 kg lapte/cap de animal, cu 3,88% grasime si 3,42 % proteina in 317 zile de lactatie.  Productia echilibrata, soliditatea generala, calitati morfologice si aptitudinile de bun valorificator al furajelor grosiere au dus la adaptarea acestei rase fara dificultate, la cele mai diferite conditii de exploatare, facand fata cerintelor economice.

 

Vaca Monbeliard produce un lapte bogat in kaseina de tip B, care contribuie la cresterea randamentului si obtinerea branzeturilor si este in topul branzeturilor cu origine protejata (Comte Reblochon, Mont’Dor, etc.). De asemenea, rasa se situeaza in prin plan datorita calitatilor de productie si caractere functionale:

  • rezistenta la mamite;

  • fertilitate (procent mare de gestatie) plus 10 % fata de rasa Holstein la prima insamantare;

  • longevitate;

  • usurinta de fatare;

  • ritm bun de crestere a tineretului mascul supus ingrasarii

 

Toate aceste insusiri fac din Montbeliard o rasa eficienta si usor de crescut. Raspunde bine cresterii in zona montana (pasunat – vara, fan – iarna). Totodata rasa se caracterizeaza prin ugere apropiate de perfectiune, bine extinse (anterior si posterior) cu prindere inalta si larga; ligamentul suspensor al ugerului este bine marcat, are un planseu orizontal, situat deasupra jaretului, iar mameloanele de marime mijlocie, sunt situate in mijlocul sferturilor si usor orientate spre exterior.

 

Se cresc bine in ferme cu sistem de stabulatie libera, cu boxe colective cu asternut permanent de paie si un perete deschis.  Calitatea animalelor prezentate constituie o garantie ca aceasta rasa va ajunge sa produca si in Romania si ca va sta la baza ameliorarii, prin incrucisari de infuzie, a rasei Baltata romaneasca.
Articol preluat din http://www.gazetadeagricultura.info/animale/bovine/12126-montbeliard-o-rasa-de-vaci-cu-mare-viitor-in-romania.html

Acest articol a fost publicat în blog, bovine. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.