Romania exporta peste 400.000 de vitei anual

Articol scris miercuri, 23 aprilie 2014, de catre andrei

vitei

Romania exporta anual peste 400.000 de vitei (metisi de carne sau rase specializate in productia de carne), in conditiile in care 70% din consumul intern de carne de vita este asigurat din import, afirma  Dumitru Grigorean, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine pentru Carne din Romania (ACBCR).In ultimele doua decenii, efectivele de bovine din Romania s-au redus de aproape cinci ori, abia depasind  un milion de capete in prezent. “In acest an, la centralizarea cererilor pentru bovine, depuse la APIA, aveam un efectiv de 1.033 000 capete, comparativ cu 7,3 milioane de capete in 1987 sau 5,3 milioane de capete in 1989. Suntem intr-un mare impas in ce priveste siguranta alimentara a poporului roman. Credem ca masura de reducere a TVA va avea impact asupra crescatorilor deoarece speram sa creasca anual consumul ’’- a declarat Dumitru Grigorean, la lansarea campaniei de reducere a TVA la carne.

 

Acesta sustine ca Romania exporta anual intre 400.000 si 500.000 de vitei (cu o greutate de pana la 100 kg), in special metisi de carne sau rase specializate in productia de carne. “Exportam cereale si cumparam carne. Circa 70% din carnea de vita consumata la noi este din import. Sunt cifre alarmante”, mai afirma Grigorean. Consumul de carne de vita in Romania, potrivit datelor Institutului National de Statistica, este de peste 5 kg pe cap de locuitor pe an, de peste trei ori mai putin raportat la media UE.

 

Acest articol a fost publicat în animale vii, blog, carnea de vita, industria carnii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>