CARNEA DE VITA (CARNE ROSIE)

Articol scris luni, 9 mai 2011, de catre Luiza Cozmaniuc

Se afla pe locul trei in topul produselor care contin fier, dupa cereale si seminte.

Fierul din carnea rosie: cantitate si calitate

Daca secretul lui Popeye ar fi de fapt carnea rosie? Carnea de vita, in special, este mai bogata in fier decat spanacul. Insa ca si in cazul proteinelor, calitatea conteaza, nu cantitatea!

Fierul heminic, de origine animala, este mai bine asimilat decat cel de origine vegetala, de ordinul a 25% contra a doar 5%. Carenta de fier nu e deloc o banalitate, caci ea duce la scaderea capacitatilor fizice si intelectuale, dar si la cresterea vulnerabilitatii la infectii.

Carnea de vita e bogata in zinc

Zincul este un element esential pentru un sistem imunitar puternic,unul din mineralele esentiale pentru buna functionare a organismului. Crestere, dezvoltarea gustului, procesele antioxidante, consolidarea proteinelor: zincul joaca un rol indispensabil pentru toate acestea. Cu 8.6 mg de zinc la 100 g carne, vita este una din sursele naturale cele mai bogate in zinc.

Carnea de vita – plina de vitamina B

Aproape toata familia vitaminelor B se gaseste in cantitati mari in carnea rosie. De asemenea, vitamina B12 care se gaseste din abundenta in carnea de vita este cunoscuta ca dusman declarat al cancerului de colon.

Carnea de vita – sursa buna de proteine
Carnea de vita are cea mai mare cantitate de substante nutritive dintre toate alimentele bogate in proteine. Acestea ajuta organismul sa aiba un sistem muscular puternic si sanatos.
Proteinele sunt indispensabile pentru sistemul imunitar, in constructia oaselor si a tesuturilor musculare. Carnea de vita contine proteine din plin: 20-50 g proteine la portia de 100 g. In plus, aceste proteine sunt de o calitate foarte buna. Ele contin aminoacizi esentiali, pe care corpul nu ii sintetizeaza natural.

Este bogata in acid linoleic conjugat, un acid gras despre care se stie ca joaca un rol foarte important, deoarece previne aparitia cancerului si inhiba dezvoltarea tumorilor.

Articol preluat (si prelucrat) din

http://www.femeia.ro/sanatate/nutritie/carnea-de-vita-buna-sau-rea.html

http://sanatate.ele.ro/Medicina-Generala/Carnea-rosie-buna-sau-rea-pentru-sanatate-_–a11236.html

Acest articol a fost publicat în blog, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.