Carnea de vită și importanța ei în alimentație

Articol scris vineri, 1 aprilie 2016, de catre Delia Onofrei

Carnea are o importanta deosebita pentru buna functionare a organismului, mai ales in contextul unei vieti sportive, datorita continutului crescut de proteine de calitate superioara si de substante minerale.

Caracteristicile nutritionale ale carnii depind de provenienta animala a acesteia (specia animalului, hrana acestuia, anotimp, sexul si varsta animalului) dar si de modul de prelucrare si preparare a carnii pentru consum.

Carnea de vita

Carnea slaba de vita este bogata in calciu, fier si acid folic. Continutul mare de fier o face recomandabila pentru persoanele slabe sau sportivilor ectomorfi, mai ales daca nu este preparata termic in mod prelungit. Continutul mare de zinc contribuie la mentinerea unui sistem imunitar puternic, iar continutul de vitamina B12 o face eficienta in preventia cancerului de colon.

Carnea de vita are un continut mare de colesterol, mai ales cea provenita de la animalele tinere. Diferenta din punct de vedere al continutului caloric intre carnea grasa de vita (267 kcal/100 g) si cea slaba (116 kcal/100 g) este foarte mare, si trebuie tinut cont de acest lucru in alimentatie.

Carnea de vitel este mai greu digerabila din cauza continutului mare de colagen.

Continutul carnii in substante nutritive (calculat pentru 100g carne):

ALIMENTUL (100 grame) PROTEINE GLUCIDE LIPIDE CALORII
carne de vaca slaba 21 0,5 3,5 116
carne de vaca grasa 18,5 0,3 17,5 267
Acest articol a fost publicat în blog, carnea de vita. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>