Prezentarea rasei Charolaise

Articol scris luni, 3 august 2009, de catre Catalin Mazilu

Rasa Charolaise este o rasă de carne, cea mai cunoscută şi cea mai răspândită în Franţa şi în Europa.

Gabarit şi date tehnice

Şeptelul Charolais francez în cifre:
Vaci adulte : între 700 şi 1100 kg
Tauri adulţi : între 1000 şi 1650 kg
Viţei de 7 luni : în medie între 275 şi 320 kg la femele; între 310 şi 360 kg la masculi

rasa Charolaise


Rusticitate şi adaptabilitate :

Principalul avantaj al rasei Charolais constă în marea sa variabilitate genetică, ce prezintă numeroase calităţi. Graţie acestei variabilităţi genetice, orice crescător de animale poate alege tipul de animal pe care îl doreşte în funcţie de tipul de producţie pe care îl are în vedere, şi în funcţie de :
– condiţiile pedoclimatice
– obiective comerciale (animale slabe, animale uşoare, animale grele) – producţie de carne de calitate, reproducere

Datorită calităţilor pe care le prezintă, rasa Charolais s-a adaptat la fel de bine în peste 70 de ţări de pe 5 continente, la toate latitudinile, din Canada până în Australia, din Siberia până în Africa de Sud, inclusiv în Brazilia, Ungaria sau India.
Astfel, rasa Charolais este rasa de carne numărul unu în Franţa şi în Europa. Cu 1.840.000 de vaci mame de rasă pură în Franţa, această rasă reprezintă ½ din numărul de vaci de carne din Franţa şi ¼ din Europa. Dintre vacile mame încrucişate, 40 % au tată Charolais.

Rasa Charolaise

Eficacitate alimentară în afara normelor

La animalele din rasa Charolais se întâlneşte cea mai bună valorificare a furajelor, în special a celor grosiere. De fapt, capacitatea lor de ingestie, superioară celei a altor rase, şi metabolismul lor performant permite o bună valorificare a furajelor grosiere (paie, iarbă de pe păşune, fân), care sunt de altfel cele mai economice.

Rasa

GMQ (profitul mediu cotidian) în grame /zi

Produs de 1 UF

Diferenţa

Charolais

190

Altă rasă de carne, franceză (limousin, etc)

160

- 15,8 %

Rasă mixtă (Simmental, Balţata, …)

157

-17,4 %

Frisonne/Holstein

134

-34,7 %

NB : Cu 1 UF (unitate furajeră echivalentă cu energia produsă de 1 kg de orz de referinţă), vaca Charolais creşte zilnic mai mult decât alte rase (conform datelor INRA*) :
Flexibilă în modul de alimentaţie, se poate baza pe propriile rezerve corporale în perioade de criză (până la 20 % din greutatea vie) şi poate recupera rapid această greutate în perioade de alimentaţie favorabilă.

O rasă uşor de crescut şi cu reputaţie bună

Fiind de o docilitate fără pereche, îi permite crescătorului de animale o muncă uşoară şi o manipulare sigură.
Fătarea este uşoară în proporţie de 91%. În ultimii ani, procentul s-a ameliorat considerabil printr-o selecţie intensivă şi, îndeosebi, prin folosirea raţională a tipurilor diferite de animale. Datorită bunelor calităţi materne ale rasei (instinctul matern, valoarea laptelui), viţeii cresc uşor, grei şi cu o conformaţie bună.
Rasa Charolais este folosită în special în încrucişarea de absorbţie sau industrială, deoarece transmite calităţile urmaşilor: o creştere mai mare de 10 % a produşilor, nevoi energetice reduse, carne de calitate etc.
În final, carnea rasei Charolais are calităţi organoleptice renumite la nivel mondial, este dietetică, nu are surplus de grăsime (doar 10% în comparaţie cu 15 – 30% la alte rase bovine). Are carnea cea mai cunoscută şi mai apreciată în Franţa.

Rasa Charolaise

Acest articol a fost publicat în bovine și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.