Văcuţa „Brună de Maramureş”, pe cale de dispariţie

Articol scris joi, 24 noiembrie 2011, de catre Luiza Cozmaniuc

Una dintre cele mai valoroase rase autohtone de bovine, Bruna de Maramureş, ar putea fi salvată ca urmare a implicării în această operaţiune a mai multor fermieri şi cercetători ştiinţifici. Rasa este considerată drept una dintre cele mai promiţătoare populaţii mixte de bovine, ai cărei membri descind din rasa Brună Alpină. Înrudite cu Bruna de Maramureş sunt rasele Brună de Austria, Brună Germană şi Brună Americană.

Rasa Brună de Maramureş are o vechime recunoscută de cinci decenii. Ea provine din vechile rase de taurine din zona Munţilor Alpi, mai precis din rasa Brună Alpină, care a apărut pe teritoriul Elveţiei.

Din această populaţie de vaci s-a desprins apoi rasa Brună de Austria, iar exemplarele aduse în Maramureş de către coloniştii austrieci, care au venit în nordul României în ultimele trei secole, au condus la naşterea rasei Brună de Maramureş. Rasa este considerată drept una valoroasă. În medie, exemplarele femele ating la maturitate o greutate cuprinsă între 550 – 750 de kilograme. În cazul masculilor, greutatea la maturitate variază între 950 şi 1.250 de kilograme. Lactaţia normală este între 3.600 şi 4.000 de litri, spun specialiştii.

„Rasa Brună de Maramureş valorifică mai bine păşunilor alpine. Este foarte bine adaptată condiţiilor locale”, ne-a declarat conferenţiarul universitar Iancu Morar de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară. El este de părere că rasa românească de vaci brune ar putea fi salvată cu ajutorul banilor publici destinaţi salvării raselor autohtone sau cu sprijinul fondurilor alocate pentru conservarea biodiversităţii. Această rasă este mult mai uşor de întreţinut de către fermierii români şi, drept urmare, aceştia sunt foarte interesaţi de salvarea ei.

O staţiune de elită

Şansa de salvare a Brunei autohtone este sporită de faptul că există o întreagă reţea de medici veterinari care s-au ocupat de această rasă. Medicii afirmă că acesta este momentul în care autorităţile trebuie să intervină, pentru că rasa este pe cale de dispariţie.

Astfel, Staţiunea de Cercetare în Domeniul Bovinelor Sighetu Marmaţiei, locul de naştere al rasei, este în pericol, după ce patrimoniul său imobiliar a fost diminuat prin retrocedări, iar acum staţiunea mai supravieţuieşte cu ajutorul veniturilor realizate din vânzarea de lapte şi din închirierea de spaţii comerciale. În urmă cu un an, staţiunea a trecut în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” din Bucureşti.

Bancă genetică valoroasă

Unul dintre medicii veterinari care s-a ocupat foarte mult de vacile din staţiunea din Sighetu Marmaţiei, Vinicius Pop, spunea, în urmă cu ceva timp, că „înainte de 1990 aveam 1.600 de capete extrem de valoroase din rasa Brună de Maramureş, iar azi mai sunt circa 100”. „Sincer, reorganizarea este mai bună decât desfiinţarea. În 20 de ani, nu s-a alocat niciun ban cercetării, aşa că din 26 de cercetători, câţi eram, am mai rămas trei”, a mai declarat Pop.

Cu toate acestea, staţiunea deţine o bancă genetică valoroasă, inclusiv de la rasele brune înrudite cu Bruna de Maramureş. „Mai avem material genetic de la tauri din rasa Brună din Austria, Elveţia, SUA şi am mai păstrat chiar şi material genetic de la Akeratos, un taur unicat mondial, născut fără coarne, chiar aici, în staţiunea noastră”, a mai declarat Pop.

Articol preluat si modificat din http://www.ecomunitate.ro/Vacuta_%E2%80%9EBruna_de_Maramures%E2%80%9D,_pe_cale_de_disparitie(20121).html

Acest articol a fost publicat în blog, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.