Rasa Sura de Stepă

Articol scris marți, 14 februarie 2012, de catre Luiza Cozmaniuc

Populatiile de bovine din evul mediu din Romania reprezinta tipurile care au stat la baza constituirii rasei Sura de stepa. Aceasta rasa primitiva ocupa aproape intreaga suprafata a tarii cu exceptia regiunii carpatice, unde probabil era raspandita o alta vita primitiva, de talie mai mică – cea de munte, numita si Mocanita. De altfel chiar Dimitrie Cantemir pomenea în Descrierea Moldovei de boii mici de la munte si de „cirezile mari cu boii frumosi zdraveni” de la ses.

Laptele de la Sura de Stepa, este calitativ superior altor rase prin lipsa infectiei leucotice si TBC, iar masculii care nu intereseaza prasila pot deveni boi de munca foarte apreciati, atat in gospodariile populatiei cat si ale asociatiilor.
Conformatia corporala se caracterizeaza prin cap relativ lung si expresiv, cu contur evident. Gatul este bine proportionat cu trunchiul si capul. La trunchii, greabanul este inalt si ingust, salele inguste iar crupa in acoperis. Membrele au regiunile bine dezvoltate, articulatiile puternice, ongloanele rezistente, si aplomburile cu multe defecte. Dezvoltarea corporala a vacilor din aceasta grupa le situeaza in grupa mijlocie: vacile 400-450 kg. Greutatea viteilor la nastere este 27-30 kg. In perioada de crestere realizeaza un spor slab de 500-700 g/zi. Productia medie pe lactatie este de 1200 l cu un procent de grasime de 3,8-4,5 %.
Rasa Sura de stepa constituie un material biologic valoros datorita adaptabilitatii, rezistentei si capacitatii combinative in incrucisarea cu alte rase, in special cu rasa Bruna de Maramures.     

Sursa: gazetadeagricultura.info

Acest articol a fost publicat în blog, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.