ENCEFALOPATIA SPONGIFORMA BOVINA (ESB)

Articol scris vineri, 24 februarie 2012, de catre Marian Barbieru

CE ESTE ESB?

Encefalopatia spongiforma bovina, specifica doar bovinelor adulte, este o afectiune a creierului care devine spongios ca un burete, sistemul nervos central se descompune, boala fiind mortala.

CAUZA ÎMBOLNAVIRII:

Agentii neconventionali transmisibili, numiti PRIONI.

SURSE DE INFECTIE:

> suplimentele furajere contaminate , mineralele proteice de origine animala – faina de carne, oase, sânge, organe rezultate în urma prelucrarii cadavrelor, produselor si subproduselor de bovine / ovine contaminate.

> pasunea, daca pe aceeasi suprafata se afla si efective de ovine sau caprine în care s-au semnalat cazuri de SCRAPIE (forma de encefalopatie spongiforma transmisibila specifica ovinelor si caprinelor ).

CARE ESTE BAZA LEGALA ?

Aparitia acestei boli si gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementari legislative pentru controlul bolii si oprirea raspândirii acesteia. În România, baza legala este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European si al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementari pentru prevenirea, controlul si eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiforma.

CUM SE SUSPECTEAZA ESB ?

Poate fi suspectat cu ESB orice animal viu, sacrificat sau mort care prezinta sau a prezentat tulburari neurologice sau de comportament sau o deteriorare progresiva a starii generale asociata cu o degradare a sistemului nervos central si pentru care informatiile adunate pe baza examinarii clinice, a raspunsului la tratament, a examinarii post-mortem sau a analizelor de laborator ante-mortem sau post-mortem nu permit stabilirea unui diagnostic alternativ. Majoritatea vacilor cu ESB prezinta o dezvoltare graduala a semnelor pe o perioada de cateva saptamani, sau chiar luni, cu toate ca unele animale pot prezenta o deteriorare rapida a starii generale. Majoritatea cazurilor de ESB prezinta cel putin unul din urmatoarele semne:

– hipersensibilitate la atingere sau sunete,

– teama / nervozitate,

– slabiciunea membrelor, cu toate ca unele din aceste semne pot fi prezente si in alte boli.

ESB poate aparea la orice animal, de obicei peste 24 de luni, care prezinte tulburari de comportament sau semne ale unei boli nervoase, cand alte cauze nu pot fi identificate. Semnele usoare pot trece neobservate, dar stresul poate influenta starea animalelor, in special inainte de fatare, dupa fatare sau in timpul transportului.

Semnele clinice posibile ale ESB sunt:

– modificarea comportamentului;

– teama sau nervozitate (neliniste);

– reactii repetate, exagerate la atingere sau sunete;

– slabiciune a membrelor , in special a membrelor posterioare.

– refuza trecerea unor santuri sau printre garduri sau iesirea/intrarea prin usan

sau mulsul;

– ocazional, agresivitate fata de alte vaci sau oameni;

– loveste necontrolat cu picioarele cand este mulsa;

– capul este tinut in jos, sfios.

– dificultati in ridicare , evolueaza catre decubit;

– tremuraturi;

– scaderea greutatii corporale si a productiei de lapte;

– lingere excesiva a nasului si salivatie abundenta.

Daca nu cunoasteti cauza modificarii starii de sanatate a animalului si aveti indoieli, trebuie anuntat imediat medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra pentru continuarea investigatiilor.

Medicul veterinar de libera practica imputernicit va va vizita imediat pentru a confirma sau a elimina suspiciunea de scarpie.

DE CE ESTE IMPORTANT SA SE ANUNTE ORICE ANIMAL SUSPECT DE ESB?

ATENTIE!

OAMENII SE POT INFECTA CU PRIONII MORTALI AI ENCEFALOPATIEI SPONGIFORME BOVINE, cand consuma produse ce contin material de risc provenite de la bovine. SANATATEA OAMENILOR ESTE ÎN PERICOL.

Pana in prezent în România nu exista nici un caz de encefalopatie spongiforma bovina. (ESB)

Materialul de risc reprezentat de: craniu intelegand encefalul si ochii precum si maduva spinarii de la bovine in varsta de peste 12 luni, coloana vertebrala, intelegand creasta sacrala mediana si aripile sacrumului, precum si ganglionii de la bovine in varsta de peste 30 luni, amigdale, intestine si mezenterul trebuie eliminat si distrus prin incinerare.

ATENTIE!

Este important sa anuntati medicul veterinar animalele suspecte de ESB pentru:

imbunatatirea cunostintelor despre boala

imbunatatirea masurilor de control si eradicare a bolii

protejarea santatii si bunastarii animalelor, inclusiv a oamenilor

prevenirea dificultatilor financiare ale detinatorilor de animal datorate pierderii animalelor

CE TREBUIE FACUT IN CAZ DE SUSPICIUNE ?

Daca observati la un animal prezenta unor semne clinice asemanatoare cu cele descrise mai sus e posibil ca animalul dumneavostra sa aiba ESB.

In cazul suspicionarii ESB, detinatorii de animale din specia bovina sunt obligati sa anunte imediat medicul veterinar. Aceasta se aplica pentru bovinele aflate in ingrijirea dumneavoastra la ferma sau gospodarie, abatoare sau alte locuri. Pentru a afla daca animalul aflat in posesia dumneavostra are ESB trebuie efectuate teste pe probe de creier si alte tesuturi recoltate de la animal, dupa taierea sau uciderea sa. Medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra va va indruma asupra procedurii ce trebuie urmata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

ATENTIE!

ESB ESTE O BOALA CARE SE DECLARA OBLIGATORIU, ADICA ORICE SUSPICIUNE SE ANUNTA IMEDIAT CE A FOST OBSERVATA.

Este important sa raportati de fiecare data orice animal suspect. Chiar daca nu sunteti siguri ca animalul este infectat, anuntati medicul veterinar. Nu este nici o problema daca nu se confirma ESB, chiar si in cazul unei alarme false este important ca ati anuntat medicul veterinar.

CE SE INTAMPLA DACA NU ANUNTATI IMEDIAT MEDICUL VETERINAR CARE ISI DESFASOARA ACTIVITATEA IN RAZA DUMNEAVOSTRA?

Pentru neanuntarea unui animal suspect de scrapie pedepsele sunt foarte severe. In cazul neanuntarii unui animal suspect de scrapie, Regulamentul (CE) nr. 999/2001 stabileste ca pedepse amenzi mari sau chiar inchisoare. In plus, nu veti mai beneficia de despagubirile acordate in acest caz.

SE ACORDA DESPAGUBIRI ?

DA !

Proprietarii primesc despagubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animala distruse în cazul în care prezenta unei forme de EST este suspicionata sau confirmata oficial. Aplicarea masurilor de control si eradicare a bolii presupune acordarea de despagubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurarilor si platilor recuperate prin valorificarea produselor si subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise. Medicul veterinar de libera practica imputernicit, care isi desfasoara activitatea in raza dumneavostra va va indruma asupra procedurii ce trebuie urmata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

EXISTA UN PROGRAM DE SUPRAVEGHEREA ACTIVA PENTRU ESB?

DA!

In conformitate cu prevederile Regulamentului 999/2001, Romania este obligata sa testeze prin examene de laborator toate bovinele sacrificate pentru consum uman, pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate din abatoare. Acelasi regulament prevede ca Romania este obligata sa testeze prin examene de laborator toate bovinele moarte sau suspecte in varsta de peste 18 luni pe probe de creier recoltate de la acestea. Aceste probe trebuie colectate direct din ferma sau gospodaria populatiei.

RECOMANDARI PENTRU PASTRAREA SANATATII OAMENILOR SI A ANIMALELOR:

> este INTERZISA prin lege sacrificarea bovinelor in ferme/gospodarii, acest lucru se poate face la abatoarele autorizate sanitare-veterinar, cu exceptia situatiilor de urgenta, cauzate de diferite incidente. Doar in situatii de urgenta, animalul este sacrificat la ferma, sub supravegherea medicului veterinar si transmis imediat la abator in vederea eliminarii materialului de risc si recoltarii de probe de laborator pentru testarea pentru EST.

Materialul de risc reprezentat de: craniu intelegand encefalul si ochii precum si maduva spinarii de la bovine in varsta de peste 12 luni, coloana vertebrala, intelegand creasta sacrala mediana si aripile sacrumului, precum si ganglionii de la bovine in varsta de peste 30 luni, amigdale, intestine si mezenterul trebuie eliminat si distrus prin incinerare.

> este OBLIGATORIE prin lege anuntarea de catre proprietar a oricarei suspiciuni de ESB sau a mortii animalelor aflate in ingrijirea detinatorilor de animale.

> este INTERZISA prin lege abandonarea animalelor .

> se INTERZICE prin ORDINUL Presedintelui ANSVSA nr. 42/2005, administrarea proteinelor animale procesate în hrana animalelor de ferma.

Acest articol a fost publicat în blog. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>