Schimbarea pietei carnii de vita in ultimul deceniu

Articol scris luni, 26 august 2013, de catre andrei

Comparativ cu alte sectoare animale, schimburile mondiale de carne de vita sunt printre cele mai putin dinamice. Cu o productie de peste 11 milioane de Tec in 2012, productie in scadere incepand cu mijlocul anilor 2000 (in 2008 era vorba de peste 12 milioane de Tec), SUA ramane cel mai mare producator mondial de carne de vita, potrivit Momagri. Pe locurile urmatoare se afla Brazilia si Canada, cu productii de 9,2, respectiv 8,9 milioane Tec. UE 27 este al patrulea producator mondial cu o productie de 7,8 milioane de Tec. Productia europeana de carne de vita continua sa scada, pe de o parte din cauza cresterii costurilor de productie, si pe de alta parte urmare a reducerii ajutoarelor publice. India, in schimb, a continuat sa creasca, productia majorandu-se de la 2,5 milioane Tec in 2008 la 3,7 milioane Tec in 2012, urmand sa atinga 4,2 milioane Tec in 2013.

Noua tari realizeaza 85% din exporturile mondiale de carne de vita

Un numar de noua tari realizeaza 85 % din fluxurile comerciale de carne la nivel mondial: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, SUA, India, Noua Zeelanda, UE si Uruguay. Brazilia a fost in perioada 2002 – 2010 cel mai mare exportator mondial de carne de vita, surclasand Australia, UE 27, Argentina si SUA. Dupa aceasta perioada, Brazilia a inceput sa piarda teren, din spate venind puternic Australia si mai ales India, care s-au pozitionat ca jucatori importanti pe aceasta piata.

Reculul Braziliei se datoreaza mai multor factori, inclusiv de ordin sanitar. In 2008, Brazilia a pierdut piata UE dupa ce Comisia Europeana a considerat ca garantiile sanitare pentru care carnea de vita furnizate de Brazilia nu erau suficiente. A urmat apoi cresterea succesiva a preturilor la soia si zahar care i-au determinat pe agricultorii locali sa renunte la cresterea de animale in favoarea acestor culturi. De acest context a profitat India, care a trecut pe prima pozitie. In 2000, exporturile indiene atingeau 300 000 Tec, in 2008 se dublasera, trecand de un milion de tone in 2011. In 2012, au atins 1,7 milioane de Tec si ar trebui sa ajunga la 2,2 milioane in 2013, potrivit previziunilor USDA, ceea ce inseamna circa 25 % din schimburile mondiale cu carne de vita. India detine cel mai mare efectiv de animale (aproape o treime sunt bivoli), fiind urmata de China, Brazilia si SUA.

Cerere in crestere de carne de vita din partea Asiei

Incepand cu anii 2000, mai mult de o treime din productia de carne de vita este absorbita doar de trei tari: SUA, Japonia (circa 60% din importurile din zona Asiei) si Rusia, care au devenit cei mai mari trei importatori mondiali pe acest segment. Urmeaza apoi tari precum Coreea de Sud, UE 27, Egipt si China. Cererea in crestere provine in special din partea tarilor asiatice (Vietnam, Hong Kong, Malaezia, Filipine), a Americii latine si a Orientului Mijlociu. In Asis, cererea de carne de vita s-a marit cu 3% pe an in perioada 2003-2012.Solicitarile mai mari se explica prin ridicarea nivelului de viata, dar si o productie, in anumite cazuri, insuficienta pentru a acoperi nevoile interne. Odata cu declansarea crizei economice, cererea s-a orientat in special spre produsele cu costuri reduse, ceea ce explica pozitionarea buna a Indiei pe piata mondiala. Principalele destinatii pentru exporturile indiene sunt Africa de Nord si Orientul Mijlociu. India furnizeaza si produse halal, insa acopera si cererea din tari precum Vietnam, Malaezia si Filipine. Brazilia exporta, in principal, catre Rusia, Iran, Égipt si China. Pentru perioada urmatoare, este asteptata o majorare a schimburilor mondiale (+ 1,8 % pe an in perioada 2012 – 2021), precum si o rivalitate tot mai mare intre SUA, Brazilia, Australia si India.

sursa: www.industriacarnii.ro

Acest articol a fost publicat în noutati. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>