Negociază

Articol scris joi, 7 august 2008, de catre Catalin Mazilu

Înainte de începerea negocierilor, specifică aspectele înţelegerii cu care eşti mulţumit şi punctele pe care vrei să le discuţi. Cere-i furnizorului să facă la fel.

Ambele părţi trebuie să fie satisfăcute cu ceea ce se negociază. Cere furnizorului să prezinte din nou reducerlle oferite şi termenele de plată. Ţine aceste informaţii la îndemână.

Dacă ai destulă putere în discuţie, insistă şi foloseşte termenii şi condiţiile tale asupra achiziţiei.

Nu indica că sunt lucruri asupra cărora eşti pregătit să cedezi sau să faci compromis prea devreme în discuţie. Încearcă să dai impresia că abordezi negocierea în mod pozitiv fără să-ţi arăţi poziţia.

Pentru achiziţii mari sau importante sugerează stabilirea punctelor cheie în scris. De exemplu, pentru cumpărarea de maşini pentru firmă, va trebui să scrii marca, anul, modelul, opţiunile din interior şi timpul de livrare.

Trebuie să fi de asemenea conştient de tacticile folosite în mod uzual în negociere. Dacă cealaltă parte face des referinţă la termene limită urgente sau o persoană pe care trebuie să o mulţumească, ţine minte că poate fi o tactică de presiune. Foloseşte asemenea tactică cu grijă.

Nu lăsa ca presiunea să te forţeze să fi de acord cu ceva cu care nu eşti mulţumit. Cere o pauză dacă ai nevoie de una. De fiecare dată când se cade de acord asupra unui element, clarifică-l ca să fie înţeles corect şi poi pune-l în scris.

În unele tranzacţii, furnizorii pun preţuri artificiale, foarte mari, oferind în mod permanent reduceri. Dacă acest scenariu se aplică afacerii tale ai grijă ca fie fieare concesie oferită de furnizor să fie reală – negociază reduceri care merg dincolo de nivelul standard.

Acest articol a fost publicat în negociere și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile sunt închise.