Câteva lucruri despre carne

Articol scris luni, 19 octombrie 2015, de catre andrei

Marmorarea

La ce se referă termenul “marmorare”, când vorbim despre vită? De unde vine marmorarea? La ce e bună ea? E de căutat sau de ocolit? Întrebări scurte care caută răspunsuri la fel de scurte însă, dacă-i posibil, concludente.

ghidul-complet-al-carnii-de-vita-ce-trebuie-sa-stii-ca-sa-devii-un-specialist_1_1

Da, e posibil. Sunt multe de spus despre marmorare, dar, deoarece nu facem școală aici ci încercăm să ne punem la punct cu anumite informații, voi spune puține, respectiv câteva noțiuni și idei elementare:

1) Termenul se referă la aspectul cărnii de vită care conține suficient de multă grăsime intramusculară pentru a forma un model asemănător unei plăci de marmură. Adică, are grăsime vizibilă cu ochiul liber.

2) Marmorarea are două surse principale, pe de o parte genetica, adică selecționarea și/sau încrucișarea raselor de carne, pe de altă parte, alimentația animalelor, care, pentru o marmorare mai evidentă, conține mai multe grâne/porumb decât în mod obișnuit. De aici trebuie să înțelegem că un animal care se hrănește mai mult cu iarbă sau fân, nu va dezvolta prea multă grăsime intramusculară.

3) Gradul de marmorare al unei bucăți  de carne e direct proporțional cu frăgezimea fripturii făcute din bucata respectivă. Mai multă grăsime intramusculară=o friptură mai suculentă.

4) În urma faptului expus la punctul 3, punctul 4 vine cu o concluzie evidentă: da, e de căutat o carne cât mai marmorată.

Întrucât marmorarea vine cu un cost suplimentar, e just să presupunem că o bucată de carne crește atât în preț cât și în valoare, odată cu creșerea gradului de marmorare.

sursa: http://gurmandapetit.ro/

Acest articol a fost publicat în blog, carnea de vita, industria carnii, retete. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>