Articol scris vineri, 6 noiembrie 2015, de catre Delia Onofrei

CREŞTEREA VIŢEILOR SUGARI

Calitatea colostrului

Colostrul este o secreţie a glandei mamare de culoare gălbuie, bogată în săruri minerale şi substanţe proteice. Colostrul conferă viţelului imunitate faţă de multe boli. Colostrul elimină meconiul care se găseşte în partea terminală a tubului digestiv al viţelului. Tocmai pentru asta colostrul este uşor digerabil şi are o acţiune laxativă. Viţelul trebuie alăptat în prima oră de viaţă sau la cel mult  oră şi jumătate de viaţă. În perioada de maxim o oră şi jumătate colostrul nu-şi pierde nimic din calităţile sale. Înainte ca viţelul să fie dat la vacă pentru a suge colostrul, ugerul vacii va trebuie să fie spălat cu apă călduţă, iar din sfârcuri se vor îndepărta primele picături de colostru. După primul supt viţelul se separă de vacă. În primele 6 zile, viţelul trebuie dat la supt de 5-6 ori pe zi

 

Îngrijirea viţelului şi a vaci la fătare.

Viţelul este fătat pe paie uscate sau pe o pânză curată de sac. Se indepărtează mucozităţile existente de pe botul şi nările viţelului. Dacă cordonul ombilical nu s-a rupt singur, acesta se va tăia la 10 cm faţă de abdomen cu o foarfecă dezinfectată iar apoi locul tăiat va fi tamponat cu tinctură de iod. Se şterge  viţelul cu o cârpă sau cu un şomoiog de paie până la uscare. Apoi viţelul este lăsat să fie lins de vacă. Concomitent se acordă următoarele îngrijiri vacii: se şterge cu cârpă uscat sau cu şomoiog de paie; se aministrează o băutură de apă călduţă (37-39 gradeC), în care s-a pus o mână de sare  şi două mâini de tărâţe; se urmăreşte să elimine invelitorile la 3-6 ore de la fătare; se urmăreşte să elimine lichide (loşii) până la 16 zile de la fătare.

 

Hrănirea viţeilor sugari până la înţărcare. 

Alăptarea mixtă constă în hrănirea viţeilor natural timp de 5 zile. Astfel viţeii sânt lăsaţi lângă vacă timp de 5 zile, cât consumă colostru. Apoi sunt izolaţi în boxe sau cuşti individuale, unde se continuă alăptarea artificială cu substituienţi de lapte şi lapte integral până la înţărcare. Metoda  de alăptare se poate aplica în toate exploataţiile familiale unde se practică mulsul mecanizat al vacilor. Obişnuinţa viţeilor cu alăptarea artificială trebuie făcută treptat la biberon sau la găleată.  În primele 2 luni consumul de lapte este de 6-7 litri. În luna a treia consumul de lapte scade treptat de la 5 litri la 3 litri iar în luna a patra consumul scade de la 2 la 1 litru. Găleţile sau biberoanele după fiecare folosire sunt spălate cu apă rece, apoi cu apă caldă şi detergent, şi apoi opărite cu apă fierbinte. Laptele se va administra imediat după muls. Pregătirea substituentului de lapte se face la 39-40 grade C pentru a avea temperatura pe care îl are laptele când este muls. Începând din a doua săptămână viţeii se vor alăpta de 4 ori pe zi. În luna a patra se va ajunge la două alăptări pezi. La o alăptare viţelul consumă 1-1,5 litri lapte. Regula obligatorie la alăptare este poziţia capului viţelului – puţin ridicată peste orizontală pentru ca laptele să ajungă din două în două ore în în cel de-al patrulea compartiment al stomacului numit cheag. În luna a doua de viaţă a viţelului, consumul zilnic de concentrate şi fân creşte la 0,5 kg fiecare. Consumul zilnic de concentrate şi de fân creşte în luna patru de viaţă a viţelului la 1,3-1,5 kg fiecare.

 

Spaţiul pentru intreţinerea viţeilor sugari.

După prima oră de viaţă viţei sunt luaţi de obicei de lîngă mamă şi sunt intreţinuţi în spaţii amenajate de tip: boxă individuală amenajată în grajd; cuşcă individuală amenajată în afara adăpostului; coteţ amenajat în afara adăpostului. Intreţinerea viţeilor în cuşti din afara adăpostuluii este soluţia care oferă cele mai bune rezultate în gospodăria familiară pentru faptul că majoritatea fătărilor  au loc primăvara şi vara.  Cuşca individuală reduce incidenţa la îmbolnăviri, oferă posibilitatea de îngrijire individuală, şi oferă un mediu uscat,  lipsit de curenţi de aer, cu temperatură şi umiditate constantă. Spaţiul total ocupat de cuşca individuală are lungimea de 2,8 m din care 1,5 m cuşca propriu-zisă şi 1,3 m padocul. Înălţimea şi lăţimea padocului sau a cuştii individuale este de 1 m. Construcţia este din cherestea  (cuşca) şi bare metalice (padocul). Pardoseala este din pietriş, peste care se pune paie ca aşternut. Pe pereţii laterali ai padocului sunt prevăzuţi suporţi pentru prinderea găleţilor de lapte, apă, şi nutreţuri combinate, precum şi un mic jgheab pentru administrarea fânului la discreţie. După înţărcare cuşca individuală se  curăţă, se dezinfectează şi se lasă la odihnă 14 zile după care se populează din nou.

 

Înţărcarea viţeilor

Se face atunci când viţeii s-au obişnuit să consume mai  multe fibroase şi concentrate şi mai puţin lapte. În gospodăriile ţărăneşti înţărcarea viţeilor se face la 6 luni, iar în exploataţiile de tip industrial  inţărcarea viţeilor se face la 4 luni dacă sunt hrăniţi cu lapte sau la 45 de zile dacă sunt hrăniţi cu inlavit cu furaje cobinate şi cu fân vitaminos.

Greutatea la 6 luni

  • Masculii de: Bălţată românească 190 kg; Bălţată cu negru 180 kg
  • Femelele de: Bălţată românească 170 kg; Bălţată cu negru 160 kg
Acest articol a fost publicat în animale vii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>