Noua tari realizeaza 85% din exporturile mondiale de carne de vita

Articol scris miercuri, 25 septembrie 2013, de catre andrei

Un numar de noua tari realizeaza 85 % din fluxurile comerciale de carne la nivel mondial: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, SUA, India, Noua Zeelanda, UE si Uruguay. Brazilia a fost in perioada 2002 – 2010 cel mai mare exportator mondial de carne de vita, surclasand Australia, UE 27, Argentina si SUA. Dupa aceasta perioada, Brazilia a inceput sa piarda teren, din spate venind puternic Australia si mai ales India, care s-au pozitionat ca jucatori importanti pe aceasta piata.
Reculul Braziliei se datoreaza mai multor factori, inclusiv de ordin sanitar. In 2008, Brazilia a pierdut piata UE dupa ce Comisia Europeana a considerat ca garantiile sanitare pentru care carnea de vita furnizate de Brazilia nu erau suficiente. A urmat apoi cresterea succesiva a preturilor la soia si zahar care i-au determinat pe agricultorii locali sa renunte la cresterea de animale in favoarea acestor culturi. De acest context a profitat India, care a trecut pe prima pozitie. In 2000, exporturile indiene atingeau 300 000 Tec, in 2008 se dublasera, trecand de un milion de tone in 2011. In 2012, au atins 1,7 milioane de Tec si ar trebui sa ajunga la 2,2 milioane in 2013, potrivit previziunilor USDA, ceea ce inseamna circa 25 % din schimburile mondiale cu carne de vita. India detine cel mai mare efectiv de animale (aproape o treime sunt bivoli), fiind urmata de China, Brazilia si SUA.

 

 

Acest articol a fost publicat în carnea de vita, industria carnii. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>