Reteta : Ciorba de Burta

Articol scris vineri, 29 aprilie 2011, de catre Ciprian Gologan

Ciorba de burtă

Ingrediente :

1.2 kg burtă vită prefiartă
1 os vită
1 1/2 morcovi
1 gulie
2 rădăcini pătrunjel
1 fir ţelină
1 lingură piper boabe
2 foi dafin
1/2 ardei roşu
1 ardei iute
400 gr. smântână
6 căţei mari de usturoi
4 linguri sare mare

2 linguri ulei
7 linguri oţet (pentru spălat burta)

Preparare :

Prima dată am tăiat burta bucăţele mai mici decât vine ambalată în pungă, astfel încât să fie uşor de luat cu lingura. Apoi am spălat-o în 5 ape în care am adăugat câte o lingură de oţet. Am mutat-o într-o strecurătoare pusă în chiuvetă, apoi am adăugat 2 linguri sare de mare.

Am spălat-o apoi sub jet de apă să meargă sarea. Am mutat-o iar într-un bol şi am acoperit-o cu apă rece şi 2 linguri de oţet. Am lăsat-o să stea aşa 1 oră, să-i dispară mirosul de clor(?… asa mirosea).

În acest timp am pus 4 litri de apă rece într-o oală mare, am adăugat zarzavatul (gulia, pătrunjelul, 1 morcov şi ţelina) tăiat bucăţi mari, dafinul, piperul şi osul de vită. Am adus la fierbere, apoi am fiert la foc mediu spre mic cca 1 oră. Am spumat din când în cănd.

Am strecurat supa obţinută şi am spălat oala în care a fiert.

Am încins 2 linguri ulei în oală şi am adăugat restul de 1/2 morcov răzuit şi 1/2 ardei roşu tot răzuit. Le-am călit până s-au înmuiat, cca 5 minute.

Am turnat peste ele supa strecurată şi 2 linguri sare de mare. Am adăugat apoi burta scursă bine şi ardeiul iute tăiat rondele. Am lăsat la fiert, la foc mediu, pentru 40 minute (potrivit instrucţiunilor de pe pachet). Am verificat burta să fie fiartă şi am dat focul pe minim, astfel încât ciorba să nu mai clocotească.

Am turnat smântâna într-un bol şi am dizolvat-o cu 5 polonice de ciorbă fierbinte. Am turnat-o apoi încet în oala cu ciorbă, amestecând cu polonicul în acest timp, astfel încât să nu se brânzească ciorba.

Căţeii de usturoi striviţi i-am frecat cu puţină sare şi am turnat un polonic de ciorbă peste ei. Am turnat mujdeiul obţinut în oala cu ciorbă printr-o strecurătoare deasă (cea de ceai), pe care am şi scufundat-o apoi puţin în ciorbă şi am mai frecat usturoiul să-şi lase toată aroma.

Verificaţi acum de sare şi mujdei şi dacă mai trebuie mai adăugaţi.

Am mai lăsat 5 minute pe foc (tot foc mic)

şi apoi am pus capacul şi am lăsat să se răcească.

Se serveşte caldă cu extra ardei iute şi eventual oţet pentru cei care doresc să o acrească.

Acest articol a fost publicat în blog, Uncategorized. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>